zondag 22 juli 2012

zomer 2012: "van het begin"

Ondanks het succesvolle Feu-de-StJean zijn we de (de derde intussen) zomer(werk)vakantie niet zo goed begonnen. De week vóór het vertrek viel Pascale met de fiets en brak ze haar elleboog. Eerst vreesden we nog dat er een operatie aan te pas zou komen, maar uiteindelijk was dat niet nodig en mocht Pascale na een volle week gips zelf volledig uit de plaaster. Haar linkerarm zou ze deze vakantie echter niet kunnen gebruiken (nog steeds niet 100%, trouwens) en dat legde toch een hypotheek op de werkzaamheden. Maar, ach, wie ligt er wakker van de vooruitgang? Het is en blijft vakantie, niet? ;-)

Het opkuisen van de tuin is elke zomer de eerste taak: met de bosmaaier door de benedentuin (jardin bas) en de boventuin (jardin haut), de tuintafel uit de kelder naar boven slepen (ze kreeg een opfrisbeurt met kalkverf), de parasol afstoffen, de kruidentuin een beetje opkuisen... Een paar dagen dus om uit te rusten van het werkjaar en langzaam op te bouwen naar een klusvakantie. De eerste dagen begon ik wel al met het blussen van een lading luchtkalk zodat de verse kalk wat kon rusten voor gebruik. Daarna was het uitkijken naar een planning voor deze zomer. Pascale zou niet veel kunnen helpen en zelf had ik geen zin om helemaal alleen op een ladder de ruimte boven de trap de eerste kalklaag te geven. Er was trouwens geen grof zand (0/4) meer over... Ik ben dan maar aan de tweede kalklaag begonnen (met fijner zand) bovenop de eerste laag die Jo, Frank en ik tijdens het Hemelvaartweekend hadden voorbereid. Daar was ik al een tijdje zoet mee en we hadden onmiddellijk een beter zicht op hoe een afgewerkte keuken met vernieuwde muren er zou uitzien. Een mens kan zo'n opsteker wel eens gebruiken...

Deze zomer waren Joke, Sjoerd en de kinderen (Aafje, Teun en Jelle) in het huis van Danny en Trees en dat was bijzonder leuk. Wij konden met regelmaat onze vorderingen tonen en vonden in hen een broodnodig rustpunt. Marie was de hele dag op stap met Aafje. Joke en Sjoerd waren ook gewaardeerde compagnons bij het bezoeken van de vele vide-greniers die 's zomers zowat overal in Frankrijk worden georganiseerd.


De beste koopjes doen we meestal op de kleinste rommelmarkten. Kijk maar naar deze twee mooie haardsteunen (zie foto) met een borstbeeld van Béranger, een bekend dichter van revolutionaire liederen (begin 1800). En een oude hooiriek. Normaal vragen ze voor oude werktuigen veel geld maar deze kregen we voor een prikje. Neen, we gaan die riek niet aan de muur hangen. Het is de bedoeling hem echt te gebruiken...
Daarnaast is het steeds aangenaam verrassend als je voor wat kleingeld een mooie klasfoto of een prentkaart uit de streek kan vinden. Er zijn jammer genoeg steeds meer verkopers (soms van erg jonge leeftijd) die denken dat de vraagprijzen die je op het internet kan vinden ook maar iets van doen hebben met de reële waarde van een foto of een prentkaart. Op deze manier zijn beide partijen gefopt. De verkoper omdat hij nooit zo'n hoge prijs kan krijgen, de koper omdat hij altijd teveel betaalt.
Pascale is van plan om de vele oude klasfoto's (uit Gent, Parijs en Charolles) die we intussen verzameld hebben, mooi in te kaderen en in de hal op te hangen als blijvende herinnering aan een van de vroegere functies van het huis (i.e.. het huis van de schoolmeester)


Ook tijdens de vakantie kan ik moeilijk in mijn bed blijven liggen. Als vroege vogel ben ik dan meestal op wandel. Terwijl Pascale en Marie de slaap der onschuldigen (!) slapen, maak ik plaatjes van de ontwakende natuur... Dit kan niemand me afpakken.


2 opmerkingen: