donderdag 30 april 2009

De eerste kennismaking met het huis

Als bij toeval ontdekten we het huis rond Pasen 2009. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik vind het nog eigenaardig dat we het huis, dat toch in het dorp staat waar we al acht jaren met regelmaat verblijven, nooit echt opgemerkt hebben. Voor ons was het "het huis van de schoolmeester" en aldus een deel van het dorpsgezicht... raar, toch?


Het huis hing te koop aan de mairie. Het was op dat moment nog eigendom van de gemeente en na jaren van langzaam verval en geen fondsen om het zelf een nieuwe bestemming te geven hebben ze de knoop doorgehakt en besloten het huis te verkopen. Een wijze beslissing. Nu wordt het huis opnieuw bewoond en krijgt het langzaam maar zeker zijn oude uitstraling terug. Dezelfde dag nog zagen we de burgemeester en maakten we een afspraak met een lokale artisan.

De avond ervoor hadden we onze stoutste schoenen aangetrokken om het huis van dichterbij en van binnenin te bekijken. De voordeur hing er belabberd bij met onderaan een opening waar een middelgrote hond zonder bukken door kon wandelen en er was dan ook niet veel nodig om binnen te geraken. Jammer genoeg zijn de meeste foto's van deze eerste ontmoeting samen met m'n laptop gestolen. De eerste beelden van het huis zijn van een paar maand later (zomer 2009), maar die komen in latere afleveringen nog aan de beurt. Nog een beetje geduld dus... Wel heb ik een foto teruggevonden uit 1978. Zo moet het huis eruit gezien hebben vóór een grondige opknapbeurt een paar jaar later.
het huis rond 1978
Na de eerste kennismaking en een werkbezoek met de artisan was het duidelijk dat er enkele belangrijke werken noodzakelijk waren. In de eerste plaats de vloer van de tweede kamer. De vloer rust op zware houten balken boven de kelder maar door vochtproblemen waren die deels rot waardoor er een paar serieuze verzakkingen waren. Daarnaast waren enkele steunbalken in de keuken en de hal dringend aan vervanging toe. Als laatste waren metselwerken nodig aan de achterkant (noordkant) van het huis. Klimop had daar de zijmuur en de steunberen aangetast. Ook hier moest dringend iets gebeuren. Zoiets konden we zelf niet en we namen een lokale artisan (Eric Griffon) onder de arm. Die kon zich echter niet onmiddellijk vrijmaken en we besloten met de grote werken te wachten tot Pasen 2010. Dat gaf ons ook wat meer tijd om het huis beter te leren kennen. Werk was er sowieso meer dan genoeg: Om te beginnen een dakgoot aan de achterkant van het huis. Dat zou al heel wat van onze vochtproblemen oplossen (jammer genoeg te laat voor de vloer in de tweede kamer).

Na een inschatting van de werken besloten we het huis te kopen. De volgende dag maakten we een gentlements agreement met de burgemeester en op 8 mei zouden we terugkeren om de Compromis de Vente te tekenen bij de notaris in Charolles zodat tegen begin juli de definitieve verkoopakte kon opgesteld worden. Maar eigenlijk was er na die eerste dag al geen weg meer terug...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten