maandag 20 april 2009

Korte geschiedenis van het huis

In de departementale archieven in Mâcon (Sâone-et-Loire), die je voor een stuk online kunnen raadplegen (http://www.archives71.fr/), vonden we een beknopte geschiedenis van het huis terug.


- Het huis is gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw. De functie die het huis op dat moment had is ons nog niet 100% duidelijk.
- In 1857 werd het huis door een schenking van o.a. Mr. Charles-Antoine Goin (later de eerste Conseillers Generaux (1864 – 1886) en burgemeester van Charolles (1863 - 1876)) een meisjesschool onder de (religieuze) leiding van de zusters van de Congrégation des Demoiselles de l’Instruction de l’Enfant Jésus. Hierdoor werden “les demoiselles” gescheiden van de boerenjongens, wat een belangrijke reden was om een meisjesschool op te richten…
- Vanaf 1902 werd het onderwijs in Frankrijk een staatszaak en kwamen de meisjes en jongens terug samen te zitten, nu in een nieuw schoolgebouw (1910) naast het huis. De kinderen kregen les van twee schooljuffen die samen in het huis woonden.

We moeten dit nog allemaal wat dieper uitzoeken maar het geeft toch al een goed beeld van de opeenvolgende bestemmingen van het huis. Het huis werd aldus een paar keer verbouwd en dat zien we ook tijdens onze werken (waarover later meer…).

In het kadaster van 1812 (ingevoerd door Napoleon) is het huis (met de twee torentjes) al duidelijk te onderscheiden. Om naar vroegere bronnen op zoek te gaan moeten we in het archief duiken. Een van de komende vakanties trekken we daar zeker tijd voor uit…
kadaster van 1812 (Napoleon)
In een latere aanpassing van het kadaster (midden van de 19e eeuw) zien we bijvoorbeeld de nieuwe bestemming van het huis (école des filles)
kadaster van (ongeveer) 1860
Tot op de dag van vandaag is de school actief met veertien leerlingen, twee klassen, een juf voor de lagere school en een juf voor de kleuters. De school floreert, zolang er voldoende kinderen zijn…
Dat ze nog lang moge bestaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten