dinsdag 30 juni 2009

Rondleiding door het huis

Pascale vond gisterenavond een gratis programma om de eerste foto's van het huis die op mijn gestolen laptop maar (gelukkig) ook nog op onze iPod stonden af te laden. De resolutie is niet je dat, maar ze geven we een goed beeld hoe het huis eruitzag bij ons eerste bezoek.


In deze aflevering krijgen jullie aan de hand van deze foto's (uit april en mei 2009) een korte rondleiding door het huis. Dat maakt het een stuk makkelijker om later de verschillende werkzaamheden te volgen. laten we beginnen met een ietwat vereenvoudig schema.


Zoals je hier ziet maakte het huis op dat moment nog integraal deel uit van het schoolcomplex. Er was de schoolpoort, een grote speelplaats en de millennium-boom, een linde door de leerlingen zelf geplant, maar ook een stenen waterput (overwoekerd door klimop) en de trap naar de voordeur van het huis. Op het gelijkvloers is er zware deur naar de kelder. Intussen is er wel het een en ander veranderd, maar dat is voor een latere aflevering.
Bovenop de trap wordt duidelijk dat de deur deels kapot is en algemeen in slechte staat. Ze gaat nog open en dicht maar daarmee is alles gezegd. Vanuit de hal is er een deur links naar het terras en een deur rechts naar de oude keuken. Daar gaan we eerst een kijkje nemen...

De oude keuken staat vol rommel en wordt door de gemeente gebruikt als bergplaats. Achteraan zijn twee deuren. Links een deur naar een soort achterkeuken en rechts een deur naar een trap. Beide ruimtes lopen nu in elkaar over maar waren vroeger duidelijk van elkaar gescheiden.Op de verdieping zijn er twee slaapkamers achter elkaar. De oude keuken en de slaapkamers staan al minstens dertig jaar leeg en dat zie je er wel aan.
De zolder ligt vol stof en afgedankte deuren en ramen, maar het houten gebinte ziet er redelijk stevig uit.
We gaan via dezelfde trap terug naar beneden.

Terug in de hal nemen we nu de deur links naar het terras. Daar zijn twee grote ramen en een dubbele deur. Via de dubbele deur en naar links komen we in kamer1, met een keukenhoek en een badkamer in de linker toren (toilet, lavabo, douche... en vooral spinnenwebben) en naar rechts in kamer2. Kamer1 is in goede staat maar kamer2 heeft last van vocht en de vloer vertoont verzakkingen (niet erg duidelijk op de foto's). In Kamer2 is er een mooie ingemaakte kast. Later zullen we zien dat hier vroeger een doorgang naar de hal was. Waarschijnlijk zelf de belangrijkste ingang van de hal (in de rechter toren) naar kamer2. Dus vanuit de hal: rechts naar de keuken, links naar het terras en rechtdoor naar de "mooie" plaats. Later zullen we hier nog meer aanwijzingen voor vinden.

Terug op het terras hebben we zicht op de tuin. In de tuin staat een grote gasreservoir afgeschermd door een paar wilgen. Vanuit de tuin gezien is de toestand van het keukenraam en het slaapkamerraam niet al te best.
De kelder wordt afgesloten door een zware eiken deur. Ook in de kelder zijn er twee afgescheiden ruimtes. Rechts een klassieke kelder met een vloer van gestampte aarde en links een atelier/kelder met grote schouw (achter de stapel dakpannen) en een beschadigde vloer van gebakken tegels (tomettes). Die tweede kelder staat ook vol spullen van de gemeente, waaronder een hele hoop oude schoolbanken. Verder is er een doorgang naar de linker toren. De eerste kelder heeft duidelijk meer last van vocht en de balken zijn, zelf voor een leek, in slechte staat. Enkele balken zijn gestut en het is duidelijk dat de verzakkingen in kamer2 hier hun oorsprong vinden. Het plafond van deze kelder is immers de vloer van kamer2.

Aan de achterkant van het huis zien we rechts het schoolgebouw en links het huis voor een deel met klimop begroeid. Daar de wei een stuk hoger ligt dan het huis (het ligt op een berg, hé) wordt het huis van de wei gescheiden door een diepe stenen gracht. De gracht wordt door stevige stenen steunberen in drie verdeeld. Nader onderzoek toont aan dat de drie delen met elkaar verbonden waren door gewelfde openingen onderaan (zie foto). Die openingen zijn echter verstopt. De reden zal ons pas later duidelijker worden. Hier ligt de oorzaak van de verzakte vloer van kamer2: het regenwater van een half dak stoomt in de gracht (indertijd bestonden er immers geen dakgoten), de grachten krijgen het water niet meer afgevoerd en bijgevolg dringt het water de kelder binnen. Daar verrotten de zware steunbalken die in de in de muur verankerd zijn en verzakt de vloer erboven. We zien dit vooral aan de gracht achter kamer2 waarschijnlijk omdat een dicht struikgewas dit effect nog versterkt door het verhinderen van een efficiënte ventilatie.
Niet alleen aan de achterkant van het huis zien we een stenen gracht, ook aan de zijkant wordt het huis van de wei gescheiden door een stenen gracht. Deze is wel makkelijker bereikbaar en te onderhouden. We zien ook hier veel klimop. Klimop zou vijand nummer1 worden tijdens het eerste jaar.
Vanaf de wei naast het huis (die bij de eigendom hoort) hebben we een mooi zicht op de tuin en de speelplaats van de school.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten