vrijdag 31 juli 2009

de eerste zomer (Juli 2009)

Eindelijk was ze daar, de langverwachte zomer...

Veel verlof had ik niet meer en dus zouden we samen twee weken naar Frankrijk gaan, dan zou ik 2 weken terugkeren naar België om daarna nog samen een week Frankrijk te beleven.


De eerste 5 dagen verbleven we op hotel in Charolles. Overdag moesten we kamer1 en de badkamer poetsen, de boiler na 8 jaar stilstand terug in gang krijgen en (vooral) de elektriciteit opnieuw aansluiten.
Wat het water betreft, we deelden een wateraansluiting met de school. De teller en de hoofdkraan zit bij ons in de linker toren en vandaar wordt er afgetapt door de school. Na de verkoop van het huis is een gescheiden wateraansluiting noodzakelijk. Dat gelukkig niet onze zorg... De elektriciteit is op z'n frans aangesloten op een zondagnamiddag. De burgemeester had een vriend die bij EDF werkt te gast en tussen de soep en de patatten zijn ze dat eens snel komen arrangeren. Zo eenvoudig kan het soms zijn... :-)
Op het franse platteland is er veel te doen rond septische putten. Waar de overloop van de septische put vroeger gewoon in de wei liep zijn de reglementen nu een stuk strenger geworden. De septische put van het huis was (natuurlijk) verouderd, maar dat is elegant opgelost (merci, burgemeester!) door onze overloop te koppelen aan de septische put van de school die wel voldoet aan alle normen. Goede buren maken goede vrienden en het bespaarde ons alvast een hele hoop werk en centen!

Na de opkuis huurden we een bestelwagen in Mâcon en keerden naar Gent terug. De volgende dag werd de bestelwagen tot de nok volgestouwd met kasten, tafels, stoelen en bedden en reden we terug naar Frankrijk. Eindelijk konden we in ons nieuw huis slapen, koken en eten... Voorlopig was enkel kamer1 bewoonbaar (kamer2 moet onder andere een nieuwe vloer krijgen) en dus wordt kamer1 de eerste jaren onze keuken, slaapkamer en eetkamer. Voor ons gedrieën is dat goed te doen. We hebben daar intussen al met negen gegeten en dan is het toch wat krap (maar wel gezellig!). Eens kamer2 volledig in orde is verdubbeld onze bewoonbare oppervlakte en dat gaat toch een heel pak schelen!
Terwijl de mannen van de gemeente op de speelplaats een put aan het graven waren om het gasreservoir (die nog in de tuin stond) onder de grond te stoppen en Marie op haar gemak een boekje las in de tuin hebben wij:
- de waterput aan de buitenkant klimopvrij gemaakt. De binnenkant is voor later.

- de oude keuken eens goed opgekuist. Op de linker foto zien we de deur naar de achterkeuken en ook een doorgang naar kamer2.
- de binnendeuren afbijten (4 lagen verf!)
- en een eerste interessante ontdekking gedaan:

Wat we onder een houten afscherming vonden is een "potager". Vroeger (toen de dieren nog spraken) werden hier de gloeiende houtskool van de open haard bewaard om de volgende ochtend makkelijk het vuur weer te kunnen aanmaken. Ook werd op de potager de soep (een "potager" is ook een moestuin...) of een stoofpot langzaam klaargemaakt of warm gehouden. Vroeger (voor de gas- en de electriciteitaansluitingen) hadden de mensen dus een snel vuur (de open haard) en een traag vuur (de potager). In het hospice van Beaune is nog een mooi voorbeeld te bezichtigen. In veel burgerhuizen stond de potager vaak voor een raam om te profiteren van de verlichting en verluchting.

Na even zoeken op het internet... Die short en dat kapje gaan Pascale beeldig staan! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten