zaterdag 18 juni 2011

Hemelvaart 2011

Wie deze blog regelmatig leest denkt waarschijnlijk "Dat moet een godsvruchtige familie zijn... voor elke katholieke hoogdag is er een nieuwe aflevering van de blog!". Ik zal hen bij deze moeten teleurstellen: Geen Hoogdag of andere dag des Heren was veilig voor het trio geuzen dat voor Hemelvaart in "Soewin" neerstreek... hemelvaartdag én zondag, ze moesten er beide aan geloven: er zou veel en hard gewerkt worden.

Woensdagavond rond vijf uur in de namiddag vertrok ik samen met Frank en Jo naar het zuiden. We verwachtten rond middernacht aan te komen maar dat was buiten Parijs en de Parijzenaars gerekend. Deze laatsten wilden per se allemaal samen op verlengd weekend vertrekken. Nu was ik via Sytadin wel gewaarschuwd, maar dacht dat het allemaal wel zou meevallen... Niets was minder waar: stapvoets op de A86 en pas om drie uur 's nachts in ons bed.
Ik zie ons nog de eerste meldingen van file op de A86 weglachen: "Twee uur en een half van de A4 naar de A6? Dat moet een fout in hun software zijn. We zien helemaal geen file...". Vijf minuten later was het al zover. Laat dit een lesje wezen; de aankondigingen op de snelwegen rond Parijs kloppen wel degelijk...
De planning voor het verlengd weekend leek eenvoudig: het laatste deel tegels opkuisen, de rest van het zand naar boven sleuren en de laatste 60% van de tegels leggen. Het lijken op het eerste zicht allemaal restjes afwerken en ik had nog heel wat andere karweien achter de hand maar zoals vaak had ik het resterende werk flink onderschat. Tegen het einde van het weekend waren niettemin alle tegels netjes gelegd. De laatste rij lieten we bewust open omdat dat de opkuis van de tegels sterk zou vereenvoudigen. De laatste rij zal ik de eerste week van juli leggen, als de rest van de tegelvloer goed droog is.
Zonder Frank en Jo was het onbegonnen werk geweest. De samenwerking was zo vlot en aangenaam dat we alvast afspraken dat nog eens over te doen... ;-)
 
Terug thuis heb ik op het internet wat verder gezocht naar sporen van de geschiedenis van het huis. Op de site van IGN vond ik scans van oude luchtfoto's van de streek waarvan de oudste zelf gratis te downloaden zijn (IGN -> espace professionel -> gamme IGN -> services en ligne -> Photographies aériennes -> geef de gemeente in en je bent vertrokken). Hieronder enkele uitvergrotingen van negatieven uit 1946 en 1954. Een schat aan informatie voor de liefhebber.
Op de beelden uit 1946 zie je bijvoorbeeld de ruïnes van het huis van de burgemeester die tijdens de tweede wereldoorlog als represaille op het dorpsplein is neergeschoten. Zijn huis is nadien volledig vernield.
Ook duidelijk is het ontbreken van bomen op de wei naast ons huis (dit in tegenstelling tot vandaag) en de grote boom voor het huis van Danny en Trees (eveneens in tegenstelling...).
Als laatste voorbeeld ziet je vanuit de lucht ook duidelijk de contouren van het kasteel dat in de middeleeuwen de top sierde. De berg bestaat uit graniet, het kasteel was opgetrokken uit kalksteen en daar buxus beter groeit op kalksteen en minder of helemaal niet op graniet kan je dus met een beetje fantasie een deel van de muren en torens natekenen.
In de enkele weken die ons nog resten tot de tweede grote werkvakantie maken we plannen allerhande en zoeken we het internet af naar nieuwe doe-het-zelf vaardigheden (o.a. waterleiding naar de oude keuken leggen). Vanuit je zetel ziet dat er allemaal best te doen uit. Wij hebben gelukkig de tijd om alles grondig te testen en uit te proberen dank zij de afwezigheid van dringende deadlines en het ontbreken van een bouwheer die op ons vingers staat te kijken...

Ik ben deze zomer een volle twee maanden in Frankrijk; Pascale komt een week later en moet daarnaast nog een week in Augustus werken. Wat onze blog betreft, die zullen we trachten zo goed mogelijk bij te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten