zondag 25 augustus 2013

Zomer 2013 (deel5)

Na twee weken thuis (met toch een weekendje heen&terug) was ik blij de laatste twee weken zomervakantie in Suin door te brengen. Gelukkig waren de temperaturen iets draaglijker in vergelijking met de hete dagen in Juli. Ik keek vooral uit naar het eindresultaat van Eric Griffon.

En het resultaat mag er best wezen. De afwerking was zeer naar onze zin (afwerking met houten taloche in plaats van gesponst, opgeruwd of pierre-vue) en het kleurpigment toegevoegd aan de buitenste kalklaag gaf de muur een rustige aanblik. Voor mij mag ons ganse huis op dezelfde manier worden opgefrist, maar ik vrees dat de kosten ons budget ver te boven gaan...

Ik was dus tussen de twee grotere vakantieblokken toch nog voor een weekend naar Suin gekomen omdat (1) Pascale het zo mooi vroeg, (2) Danny, Trees, Joke en Sjoerd er ook waren, (3) er zondag de jaarlijkse "lecture du paysage" was en (4) omdat ik er zelf heel veel zin in had... ;-)
En zaterdag was er een rommelmarkt in Saint-Huruge waar ik een heel mooie ebbenhouten fruitschaal vond voor helemaal geen geld (2 euro!). Zeg nu zelf...

De laatste twee weken dacht ik de muur aan de trap verder te kalken maar na familieraad besloten we de slaapkamer boven de keuken volledig aan te pakken in plaats van met een muurtje de kamer af te sluiten (voor later als we nog eens veel tijd zouden hebben...). Zodoende hebben we geen nieuwe (slaapkamer)muur nodig en kunnen we nog meer genieten van extra licht in de traphal en warmte uit de keuken. Het betekende wel dat we de plafond van de slaapkamer boven moesten afbreken en dat we daarnaast moesten kijken of we de zoldervloer konden behouden of dat die er ook aan moest geloven. Omdat er in het begin van de zomer een steenmarter op zolder zat wou Pascale immers absolute (!) zekerheid dat het beest niet terug zou komen. Een ander argument was dat het wel leuk zou zijn om vanuit het bed een mooi zicht te hebben op het dakgebinte.

Het was snel duidelijk dat de onderkant van de zoldervloer niet echt een blikvanger was. Het was langs de ene kant heel eenvoudig te isoleren (i.e. volledig horizontaal) maar het betekende wel dat "het beest" op zolder opnieuw vrij spel kreeg. Omdat enkele zolderplanken in niet te beste staat verkeerden besloten we uiteindelijk om toch alle zolderplanken te verwijderen en voluit te gaan voor een hoge open slaapkamer met isolatie tot in de nok (wat wel iets moeilijker zal zijn).

Naast het plafond en de zoldervloer moest ook de schouw eraan geloven. Deze diende tot niets meer en zonder schouw zou de slaapkamer een meer open karakter krijgen. De bedoeling is uiteindelijk om beneden en boven een kleine sokkel te maken en deze te verbinden met een zwarte stalen kachelpijp (of een geïsoleerde inox buis; daar zijn we nog niet uit). Bovenin de schouw tot net onder de rand wordt dit dan een gewone dubbelwandige flexibel. Zo'n zwarte stalen buis is wel niet goedkoop, maar het oogt mooi en we kunnen op deze manier op de slaapkamer genieten van extra stralingswarmte als beneden in de keuken de haard brandt...

Op 15 augustus is er traditiegetrouw "Festival de la Chanson Française" in Sivignon. Ook dit jaar waren we erbij en zoals vorig jaar afgesproken bleven we 's avonds eten: "choucroute garnie". Wantrouwig als ze is tegenover het onbekende verkoos Marie een "assiette anglaise" maar van die keuze had ze achteraf spijt toen ze van onze choucroute proefde. De optredens waren best leuk. Dit festival(letje) is zeker een aanrader voor de sfeer alleen al en daarnaast loop je je buren eens in een andere omgeving tegen het lijf.

De laatste dagen hielden we ons vooral bezig met het verder afbreken van de slaapkamer boven (wat niet volledig lukte) en met genieten van de laatste zomerdagen. Milena, de beste vriendin van Marie, kwam de laatste dagen van de vakantie bij ons doorbrengen. Haar ouders kwamen van Italie en lieten hun dochter achter tot groot genoegen van de twee vriendinnen. We zouden Marie en Milena niet veel thuis zien. Ze sliepen elke avond buiten in de tent... Samen bezochten we ook nog de grote rommelmarkt in St Christophe en Brionnais.

Ik heb reeds enkel malen geschreven over het feit dat we nu toch eens dringend naar de archieven in Mâcon moesten gaan. Welnu, het is er uiteindelijk van gekomen... ;-) Op een mooie dag lieten we de meisjes alleen achter en vertrokken Pascale en ik in de vroege morgen naar Mâcon. In een kleine maar gerieflijke leeszaal van de archives départementales du Saône-et-Loire vonden we twee grote dozen vol archiefstukken over Suin. Snel werd duidelijk dat het niet mogelijk zou zijn dit allemaal door te nemen (we bleven maar een halve dag in Mâcon) maar het gaf ons een goed beeld wat er allemaal te vinden was. Pas om 12:15 (ze sloten om 12:30) vonden we een map met de plannen van de school (uit 1910) en de aanpassingen aan ons huis. We hadden jammer genoeg geen tijd meer om dit in enig detail te bekijken maar we konden wel nog snel een paar foto's nemen met mijn mobiel. We moeten dus zeker terugkeren in november... (zie latere afleveringen voor meer geschiedenisnieuws)

Pascale wou oorspronkelijk op zaterdag naar huis, maar na 6 weken wilde ze toch die laatste zaterdag nog blijven en vertrokken we pas op zondag naar huis. Na zes weken Frankrijk zou voor haar de aanpassing het grootst zijn...

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke blog, met mooie foto's, interessante weetjes en goed geschreven.. Ik droom er al helemaal van weg!

    BeantwoordenVerwijderen