dinsdag 30 juli 2013

Zomer 2013 (deel2)

De tijd vliegt snel bij ouderwets zomerweer. Marie leest op een drafje de volledige Harry Potter reeks uit en wij trachten intussen wat te werken, maar bij dit slome weer met meer dan 30 graden gaat het een stuk langzamer... Enkel de voormiddag leent zich tot fysieke arbeid. De rest van de dag wordt er in de schaduw geluierd.

De tweede week kende het bezoek van onze buren uit Gent (op terugweg van Italiƫ) en van een goede collega op terugreis van Zuid-Frankrijk. De buren werden door Pascale langs de "classic tour" geleid terwijl ik verder kon werken aan het pleisteren van de trap. Wegens de oneffenheden in de muur kwam er vooral veel opvulwerk aan te pas.

Jean-Pierre, de cantonnier van het dorp tijdens de jaarlijkse ball-trap (kleiduifschieting)

Tijdens de paasvakantie hadden we een afspraak gemaakt met Eric Griffon om de westkant van het huis en dan vooral het stuk achter de school af te kappen en opnieuw te bepleisteren om voor eens en altijd van die vervelende klimop verlost te zijn. Mooi op tijd op de afspraak had hij deze keer een leerjongen mee die al doende de stiel kon leren. Toen de jongen een beetje te veel naar Marie keek werd hij door z'n baas snel op zijn plaats gezet. De speeltijd was duidelijk voorbij...


De voute onder de laatste steunbeer die tijdens de hemelvaartweek was ingestort werd ook aangepakt. Eerst dacht Eric dat de volledige steunbeer moest heropgebouwd worden maar dat viel achteraf nog best mee zodat de extra kost een stuk lager uitviel. Het uiteindelijke resultaat mag er best wezen. Op vraag van Pascale zou hij eens een ruwe schatting maken wat het ons zou kosten om het hele huis op dezelfde wijze te bezetten. Die schatting hebben we gelukkig nog niet ontvangen...



Toen de buren goed en wel naar huis waren konden we nog enkele dagen van het mooie weer genieten vooraleer ik voor twee weken huiswaarts keerde om te werken. Pascale en Marie zouden alleen en zonder auto achterblijven. Er was de scooter voor kleine boodschappen en Danny en Trees zouden een paar dagen later ook afzakken. De tweede week kwamen Joke en Sjoerd (en de jongeren) ook nog langs. Pascale en Marie zouden dus niet van eenzaamheid verkommeren.
De laatste dagen maakten we nog een daguitstap door de Brionnais. Langs Iguerrande waar we olieperserij Huilerie Leblanc passeerden en waar klaarblijkelijk een bijhuis is van Troisgros, de driessterren kok uit Lyon. Daar gaan we zeker een van de volgende vakanties tijd voor vrijmaken.
Na Iguerande, met een mooie romaanse kerk op een heuvel boven de Loire vallei, gingen we op zoek naar een wijnboer in Mailly maar om de een of andere reden was zijn boerderij onvindbaar... Later die week zouden we wel enkele flessen vinden in Cluny bij "Au Plaisir dit Vin".
Eten deden we met zicht op de kerk van Anzy-le-Duc en op de terugweg passeerden we nog langs St-Christophe-en-Brionnais, een van de grootste veemarkten van Charollais runderen. Op het einde van de zomer zouden we hier nog eens passeren voor een grote rommelmarkt.

Het was een mooie afsluiter van het eerste deel van de vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten