vrijdag 30 oktober 2009

werkweekend (October 2009)

Ik had met Tom afgesproken om een lang weekend naar Bourgogne af te zakken om wat werk te verzetten. De dakgoot achteraan het huis moest voor de winter in orde zijn en ik wou alvast kamer2 voorbereiden op de komst van Eric Griffon in de lente van 2010. Tom zag dat wel zitten en een vruchtbare samenwerking was geboren. (De eerlijkheid gebiedt me tussen haakjes te vermelden dat het eigenlijk onze vrouwen waren die dat weekend achter onze rug voor ons arrangeerden, maar de geschiedenis is aan wie ze neerschrijft, niet?)
We vertrokken op een donderdagavond en en keerden maandagmiddag terug. Bijgevolg hadden we twee volle dagen om te werken, ruimte voor een uitstap op zondag en uitslapen op maandag.


Zonder veiligheidscoördinator hing de dakgoot er op 1,2,3 aan. Ik heb geen foto's genomen van de eigenlijke werkzaamheden anders konden we een mogelijk volgend werkweekend alvast vergeten. Hier zie je Tom het resultaat uittesten: het testwater liep zonder enige hapering in de goede richting door de goot. Wat moet je meer hebben?
Het laatste beeld toont al een beetje de verwoesting die klimop kan aanrichten. De stenen van de steunberen, waaronder toch een paar kanjers van makkelijk 100kg, zijn door de wortels van de klimop en de werking van de seizoenen volledig uit elkaar geduwd. De steunbeer aan de linker kant was al voor een deel ingestort en de rechter steunbeer (zie volgende foto) staat waarschijnlijk hetzelfde lot te wachten. Het was op dat moment nog niet duidelijk hoe we dit moeten stabiliseren.
Het weer was schitterend en een mens die werkt moet goed eten.
Gilbert, een buurman, had hout (eik en beuk) geleverd voor de winter en die moest nog gestapeld worden. Om te beginnen hadden we paaltjes in de grond geklopt (zie linker foto) om het hout te steunen maar dat was niet echt een succes. De ondergrond was te hard (rots?) en we kregen de paaltjes amper 20cm in de grond. Toen er een paar blokken tegen steunden vielen die onmiddellijk omver. Uiteindelijk legden we het hout dan maar op een paar halve paletten wat een stabiel resultaat gaf.
In de voorbereiding naar het uitbreken van de vloer in kamer2 zijn we begonnen met de tegels (tomettes) uit te breken. Daar deze op een zand&kalkbed lagen was dat redelijk eenvoudig. We willen tomettes hergebruiken voor de nieuwe vloer en dus stapelden we ze netjes in de oude keuken. We zullen ze wel nog eens goed moeten kuisen om de laatste sporen van de oude kalk te verwijderen. Tijdens het uitbreken merkten we dat de vloer vooral werd samengehouden door het zandbed en de tegels. Op sommige plaatsen verdween, na het wegnemen van de tegels en met een beetje extra druk, het zandbad gewoon in de kelder. Veel zou er niet nodig zijn om het oude zandbed volledig te laten verwijderen. Dat zou in de lente bevestigd worden.
Nabespreking bij een glas wijn (Mâcon-Igé) en een lekkere maaltijd (de lokale varkensworst met savooistoemp en spekjes). De houtkachel (http://www.turbohoutkachel.nl/) was nog niet aangesloten maar die was in oktober nog niet echt nodig. Dat was een werkje voor Allerheiligen.
De uitstap op zondag bracht ons langs de Roche du Solutré, Cluny en Igé waar we in de lokale coöp nog wat wijn insloegen voor een volgende werkvakantie.

Dat weekend smaakte duidelijk naar meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten