zaterdag 13 april 2013

Pasen 2013

Ondanks het uitblijven van de Lente (met hoofdletter) kon niets ons weerhouden een week vakantie te plannen naar Frankrijk. Er was zowaar een werkplanning opgemaakt voornamelijk ter voorbereiding van het jaarlijkse Hemelvaart-werk-weekend dat dit jaar een heuse Hemelvaart-werk-week wordt.

Om Parijs en de werken op de A6 te vermijden verkozen we om grotendeels binnendoor te rijden; eerst via de autoweg tot Troyes en dan via Auxere, Autun en de Morvan naar het zuiden. Het is wat langer (+/- 50km) en het duurt ook iets langer, maar de natuur is mooi en we kregen de gelegenheid te kijken waar Pascale vorig jaar haar flitsboete had opgelopen (kwestie van wat zout op de wonde te strooien). Het weer was nu een heel stuk beter dan vorige keer; toen regende het pijpenstelen. Een tweede flitsboete kwam er gelukkig niet...

Naast genieten van de natuur en van de rust was de paasvakantie ook een gelegenheid om een paar werkjes te starten. We hadden een offerte van Eric Griffon ontvangen voor onder andere een stenen trap, maar we wilden dit eigenlijk zelf proberen. Daarvoor moest een deel van de muur naar de tweede tuin worden afgebroken. Met zijn tweetjes was dit een aangenaam werkje in de buitenlucht. In eerste instantie komt er een houten trap die dan binnen een jaar of 10 (?) kan vervangen worden door een echte stenen trap.

Om meer licht in de keuken te krijgen zou een iets grote trapgat welkom zijn. Omdat de muur van de slaapkamer boven de keuken toch niet heel stabiel meer was (een grote scheur over de hele basis) hebben we die snel afgebroken. Op deze manier kunnen we het trapgat ongeveer met twee vierkante meter vergroten. Daarvoor breken we een deel van de plankenvloer af (zie foto). Daar dit geen dragende constructie is, is er geen probleem.

Afbreken geeft afval en dat moet allemaal naar het containerpark in Saint-Bonnet-de-Joux. Er lag nog een partij gevulde puinzakken in de kelder van een vorig werkweekend met Jo en dat hebben we dan ook maar meteen mee opgeruimd. Met alle zakken leeg zijn we klaar voor nieuwe afbraakwerken.

Het weer was aangenaam maar koud en de kachels hebben nog goed moeten branden. Ook in het zuiden van Bourgogne bleef de winter erg lang hangen. Op paasmaandag bezochten we een van de eerste rommelmarkten van het jaar. Ik struikelde over een grote plaatstalen sauteuse voor 4 euro (ideaal voor een pan gebakken aardappelen of boerenkool met spek) en een mooie gesmede vleeshaak voor in de nieuwe keuken (ook voor 4 euro). Pascale vond ook het een en het ander waaronder een luchter met tulpmotief (die is echt mooier dan het klinkt...) en een set van 8 escargotknijpers die we dezelfde avond al konden uitproberen... Zoals je ziet zoeken we wel nog de bijpassende vorkjes ;-)

Als kers op de taart vond ik een tweedehandse Tyrolienne (zie foto, met dank aan Google...). Neen, niet om aardappelpuree te maken maar om kalkspecie tegen de muur te kletsen en zo een random patroon te bekomen als basis voor een tadelakt afwerkingslaag (zie één van de volgende afleveringen)

Onze batterijen zijn opgeladen en we zijn klaar voor de Hemelvaart-werken .

2 opmerkingen:

  1. Dag Pascale, Dirk en Marie,
    wij zijn ook een soortgelijk project aan het uitvoeren: dat duurt nu al 4 jaar en schiet niet echt op, maar we hebben er wel erg veel plezier van, net zoals jullie blijkbaar. Ik vind jullie "bouwupdates" erg tof en leerzaam, ik zit alle foto's met elektriek en bezetten en andere "bouwdinges" uitgebreid te bestuderen, zoals overigens ook op andere blogs van soortgelijke verbouw-piraten in frankrijk. Ga zo door, ik vind dat jullie het erg netjes en met veel smaak doen.

    Groeten
    Tom

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt, Tom! Ik ben wel geïnteresseerd in jullie verbouwingen, hoe traag of snel het ook opschiet... In het dorp kregen we onlangs de (fictieve) prijs voor de meest relaxte verbouwing. ;-)
      We kunnen altijd wel iets van elkaar leren. Laat maar iets weten als je over bepaalde deelaspecten meer informatie wil.
      Veel succes!

      Verwijderen