zaterdag 7 juni 2014

Hemelvaart: zagen, snijden en opvullen

Ik ging samen met Jo voor het lange Hemelvaartweekend naar Suin. En niet met een lege koffer; in de koffer zat een spiksplinternieuwe afkortzaag, die neef Mark voor ons op de kop kon tikken in de Macro. Het zaagwerk zou vanaf nu steeds vlot moeten lopen. Het was voor Jo ook de eerste gelegenheid om onze houten trap tussen de eerste en de tweede tuin uit te proberen.

De focus van het lange weekend was klaar en duidelijk: verder werken aan de isolatie op de slaapkamer. Dus balkjes en planken zagen voor het framewerk en isolatie in stukken snijden voor de opvulling. Voor het eerste betekent het vooral goed en nauwkeurig afmeten en zo loodrecht en rechtlijnig mogelijk fixeren. Het is een werk dat je op je gemak moet doen: afmeten, ladder af, stukje afzagen, terug ladder op, passen en vastzetten. Je kan een beetje met twee werken, maar eigenlijk beperkt zich dat tot wat aangeven of aannemen. Jo heeft zich over het zaag- en vijswerk ontfermt terwijl ik isolatie in stukken sneed en tussen de balken en het framewerk vastzette.

Het snijden van die 10cm hout/hennep-wol platen was niet eenvoudig. Met een broodmes ging het nog best, maar toch niet zonder moeite en met toch wat verlies. Alle verloren plukken isolatie en andere kleine afsnijdsels gebruik ik voor de open ruimtes en spleten tussen het framewerk en de eiken balken.

Heel zwaar werk was het niet en het vorderde traag maar gestaag. Intussen gaan we deze zomer al enkele delen kunnen afwerken met dampfolie en OSB3 platen. De hoogste stukken van het dak zullen nog de moeilijkste zijn. Daarvoor gaan we planken leggen op de dwarsbalken om zo eenvoudiger te kunnen werken.

Het was een aangenaam Hemelvaartweekend met elke avond een Picon met witte wijn als aperitief, een lekkere maaltijd en een kleine wandeling achteraf. Zaterdag gingen we op de mark in Cluny bij Stéphane om kaas voor de laatste avond en haalden we nog wat wijn in Prissé. Onze koffer zou dus weer vol zitten...

Omdat we dit jaar op woensdagmorgen konden vertrekken hadden we weinig problemen in Parijs. Zondag namen we onze tijd en reden tot net onder Troyes binnendoor (i.e. weg van de snelweg...).
Thuis kijken we nu in een rechte lijn naar deze zomer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten