zondag 17 augustus 2014

Augustus 2014, "Brou"

Op aanraden van Danny en Trees reden we op een mooie zomermorgen richting Bourg-en-Bresse om het kloostercomplex van Brou te bezoeken. Wat een revelatie!

We waren allemaal overdonderd door de zuiverheid van de architectuur en het vakmanschap van de steenkappers, beeldhouwers, houtsnijders en glasraamsnijders. Het kloostercomplex van Brou werd oorspronkelijk gesticht als priorij op een Gallo-Romeinse en later Bourgondische necropool. Pas aan het begin van de 16e eeuw werd het door Margaretha van Oostenrijk, dochter van Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondiƫ, gebouwd als aandenken aan het overleden echtgenoot, Philibert de Schone, die in 1504 gestorven was. Naast een praalgraf voor haar man en zichzelf liet ze ook een praalgraf voor haar moeder bouwen. De bouw duurde nog geen 25 jaar en zou plaats bieden voor een tiental monniken wier voornaamste taak erin bestond voor de overleden vorsten te bidden. Margaretha van Oostenrijk, 25 jaar regentes van de Nederlanden die regeerde vanuit Mechelen, stierf vlak voor de voltooiing.
Die hele geschiedenis doet er eigenlijk niet zoveel toe bij zoveel schoonheid. Zelden zag ik zo'n stijlzuiverheid, waarschijnlijk te wijten aan de korte bouwtijd en de ervaring van de Brusselse bouwmeesters. De kerk is een schoolvoorbeeld van de gotiek.
Naast de kerk is er ook het klooster met drie kruisgangen (i.e. binnenkoer), het eerste als sluis tussen de wereld buiten en het klooster, het tweede, waar de kloosterlingen konden rondwandelen en mediteren en een derde, eenvoudiger kruisgang voorbehouden voor burgers (leveranciers, keukenpersoneel en zelf een kleine gevangenis).
Woorden schieten eigenlijk te kort om Brou te beschrijven. Echt een aanrader. *** Vaut le voyage!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten