zondag 23 november 2014

Wapenstilstand 2014

Wegens de werkweek van eind september en het feit dat Pascale op koor-oefenstage ging in de Westhoek vertrokken we dit jaar niet naar Frankrijk tijdens het allerheiligenverlof. Daar er wel op elf november een extra lang weekend was vertrok ik met Marie en Anne, naar Frankrijk, zogezegd om het huis in orde te zetten voor de winter, maar eigenlijk om er een paar dagen tussenuit te zijn. Pascale bleef thuis...

Wat hebben we zoal uitgespookt?
We vertrokken zaterdagmorgen vroeg omdat ik had afgesproken over de middag bij Marijn en Liesbeth in Saint-Hilaire-Fontaine langs te gaan. Marie is al enkele malen gaan babysitten bij Madeleine (het dochtertje van Marijn en Liesbeth) en het was dus ook een beetje een verrassing voor Marie. Iets na een uur reden we het erf op met Marie in het gedacht dat ik aan een inboorling ging vragen waar we hier wat te eten konden krijgen. Ze had het snel door toen ik Nederlands begon te spreken...

Liesbeth maakte een grote pot spaghetti met verse Bouchot mosselen klaar terwijl Marijn ons een Kirr uitschonk. Wat moet een mens meer hebben?
In Suin mochten we dezelfde avond mee-eten met Danny en Trees, die er toevallig ook enkel dagen waren maar die maandagmorgen al zouden vertrekken. Opnieuw mochten we gewoon aanschuiven. De perfecte definitie van "er even tussenuit".
Op zondag zijn we eerst naar Azé gereden voor de wekelijkse markt om wat kaas te kopen bij Stéphane. En nadien naar Cluny waar er een rommelmarkt was. Marie vond er een mooie Panoramix voor haar kleine verzameling Asterix&Obelix figuurtjes. Ik vond voor een prikje (1 Euro) een heel mooi geïllustreerd wildreceptenboek "la Cuisine de Diane" van Marc Ginies. Ongelofelijk wat de Fransen vroeger allemaal in de pot gooiden: van het gewoon vleugelwild over Ortolanen en Pluvieren tot wat omschrijvend "Petits Oiseaux" genoemd wordt (reken 5 vogeltjes per persoon; "een pan mussen" zou Jo zeggen). Wees gerust, mijn interesse is zuiver historisch, de vogeltjes in de tuin kunnen op hun beide oren slapen.
De rest van het lange weekend hebben we overdag vooral gewandeld. Zo maakten we een mooie wandeling in het Bois des Morphées waar we enkele cêpes paddestoelen vonden om te drogen. Opnieuw vonden we enkele nieuwe groepen granietrotsen. Ik ga de mooiste groepen toch eens in kaart brengen en wat systematischer fotograferen. Dat zou een mooi project kunnen worden.
Het was leuk met Marie en Anne. Ongedwongen twee dagen op het gemak doen waar je zin in hebt. Jammer dat Pascale er niet bij was.

De laatste dag zag ik Gilbert, die vergeten was hout te leveren. Snel-snel kregen we nog een halve koffer droog hout en de belofte dat hij tegen de kerstvakantie een nieuwe lading droog hout zou leveren. We zien wel...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten