zaterdag 30 mei 2015

Een (sportief) tussendoortje: een klokkentoren marathon

Tja... Met Hemelvaart zouden we dus naar Suin gaan samen met Jo en Nina. Het had ons (en vooral Pascale!) heel veel deugd gedaan hebben ware het niet...

dat Pascale haar ouders plots uit ziekenhuis en bejaarde-op-kort-verblijf ontslagen werden en ze dus, omdat er geen onmiddellijke opvang voorhanden was, terug naar huis moesten. Er moest dus op korte termijn heel wat omkadering geregeld worden en hun huis moest volledig opgekuist en aangepast worden voor twee oude mensen die slechts met moeite uit de voeten kunnen. Met hulp van Frank, Nina en Jo hebben we tijdens het hemelvaartweekend eens een ander huis onder handen genomen. Neen, hier zijn geen foto's van... ;-)
We konden tijdens het Hemelvaartweekend dus enkel virtueel met het huis in Frankrijk bezig zijn. De gelegenheid voor een aflevering tussendoor.

Een hele tijd geleden kwam ik op het internet een verslag tegen uit 1935 van een uitstap van het natuurhistorisch gezelschap uit Le Creusot (Histoire Naturelle du Creusot, 1935). In een artikel over de geologie van de plek (auteur: Jean Seguin) werden het aantal klokkentorens gelijst die men vanop de Butte de Suin kon zien. Het blijken er 54 te zijn. De observaties gebeurden vanop twee plaatsen op de berg, de ene (22 klokkentorens) ter hoogte van het Mariabeeld, waarschijnlijk waar nu ongeveer de uitkijktoren staat en de andere (32 klokkentorens) vanop de Parioloup, een klein plateau iets ten noordwesten van de top waar men klaarblijkelijk een duidelijker zicht heeft van het zuidwesten tot het noorden. Zoals te lezen in het uittreksel is de lijst samengesteld door Abbé Janin (geboren te Suin, gehucht Les Vernayaux, in 1868 en op dat moment econoom aan het seminarie van Paray-le-Monial) die zijn vakanties doorbracht in het verlaten (sic!) presbythère van Suin (i.e. ons huis). Ik vraag me wel af of onze Abbé Janin optische hulpmiddelen gebruikte en, zo ja, welke dan... Een goede verrekijker is wel het minste, zou ik denken.



In navolging van de Messier marathons waar op een enkele nacht zoveel mogelijk Messier objecten (een klein honderdtal) waargenomen worden, kunnen we misschien eens een klokkentoren marathon houden. Ik denk dat een kraakheldere winterdag het meeste kans op succes biedt, maar een heldere, droge zomerdag, zo eentje waar je overdag zonder probleem de Mont Blanc kan zien, moet ook wel lukken. Iets om deze zomer eens te proberen...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten