maandag 30 augustus 2010

de eerste werkzomer (aug 2010): with a little help from my friends...

Dit wordt een super-aflevering met het volledig spectrum aan emoties: van ontroering, bewondering en vreugde tot ontgoocheling, onbegrip en horror, rijkelijk doorspekt met deskundig commentaar en overgoten met een scherpe analyse. Genoeg materiaal voor een boeiende maar tevens ook laatste zomer-werk-aflevering. Geef toe, als teaser kan dit tellen, niet?

Tom en co kwamen zondagnamiddag aan maar Pascale&Marie moesten dan nog vertrekken. Marie kwam pas zondag thuis van JNM-kamp en dus konden ze pas maandagmiddag vertrekken. Ze kwamen samen met Marc af. Maandag zou een rotdag worden op de Belgische en Franse weg: Regen, wind en ontij waren hun deel en pas laat op de avond bereikten ze hun bestemming. Ze waren uitgeput, moe maar tevreden. Niets beter om een werkweek goed in te zetten.

Voor Tom was het geleden van de (kalk)workshop maar dat was geen vertragende factor. De tweede laag ging snel, heel snel, vooral omdat Tom zich kon concentreren op de grote vlakken terwijl ik mij meer bezig hield met het fijnere werk (de tweede laag op de schouw en rond het venster). Elkeen deed wat hem het beste lag en dat gaat dan ook het snelst vooruit. Opnieuw was ik een volle twee dagen zoet met de schouw en het raam, maar het wordt de moeite. Tom speelde het klaar tussentijds de hele kamer een tweede laag te geven.

Marc had zowat zijn hele alaam mee in de auto (en ik bedoel dan niet een hamer, een zaag en wat nagels, nee: een hele auto vol met cirkel-, ketting-, hout- en andere zagen, boren in alle maten en vijzen in alle denkbare diktes en lengtes). Hij is heel goed met hout en nam spontaan alle deuren onder handen. Tegen de middag was geen deur meer die ook maar durfde piepen.
De oude kelderdeur moest ook dringend onderhanden genomen worden. Een van de hengsels was vervaarlijk doorgeroest en de deur was zijn slot en zijn oude klink kwijt. Vorige zomer had ik van een oude, kapotte deur het slot afgevezen in de hoop dit ooit nog te kunnen hergebruiken en nu kwam het prima van pas. De kelderdeur kreeg niet alleen een nieuw slot, Marc plaatste ook een oude klink die we op een rommelmarkt gevonden hadden op de deur (zowaar met verroeste nagels voor de authenticiteit!).
Na een kort intermezzo waarvoor de halve keldervloer werd opengebroken werden de opgespaarde balken gesorteerd op stabiliteit en esthetiek en de afgekeurde netjes verzaagd. Ze zullen hun leven met een allerlaatste opflakkering als brandhout eindigen. De rest van de eiken balken verdienen een tweede leven en daar zoeken we nog een mooie bestemming voor. Een boekenkast misschien?
De tweede helft van de week maakte Marc en Danny het hele huis onveilig (of juist veilig?) met het uittesten van de elektro. De elektrische leidingen moeten van de kast tot aan de circuits volledig opnieuw gelegd worden. Het schema zoals nu uitgemeten door Marc en z'n halve gast trekt er echt niet op: Twee afzonderlijke zekeringen die samen de lichten beveiligen en een zekering die helemaal niets verzekerd? Al de fasedraden gewoon met elkaar verbonden? Geraak daar maar wijs uit. Dat wordt van nul herbeginnen. Nog een geluk dat we elektriciteit hebben, maar ik wil niet gedroomd hebben dat er iets gebeurd. Marc geeft op de foto hopelijk geen profetisch voorsmaakje...
Koukleum als ze is wou Pascale alvast de schouw van kamer2 in orde hebben. Onze uitspattingen op het dak van vorig jaar in het achterhoofd was het zeker geen slecht idee om de klus deze keer 's zomers te klaren. Dus wij naar de Briconautes om alles wat we nodig hadden en opnieuw het dak op. Deze keer zou alles veel vlotter gaan ook al kregen we opnieuw slechte punten van onze veiligheidscoördinator...
De laatste dagen was het werken tegen de klok. De laatste zakken kalk werden geblust voor een volgende werkvakantie en de luiken die nu allemaal afgebeten waren verdienden een likje verf. Iedereen stak een handje toe. Het resultaat mag er best wezen!
Zaterdag vertrokken Tom, Mireille en de kinderen terug naar huis en keerde de rust eindelijk terug in het dorp. We hadden de namiddag om op adem te komen. 's Avonds mochten we bij Danny en Trees gaan eten. Kip met friet; mayonaise en appelmoes. Bestaat er een betere afsluiter van een deugddoende (werk)vakantie en een makkelijker overstapje naar ons leven thuis?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten