zondag 25 juli 2010

de eerste werkzomer (juli 2010): de verrassingen

Verrassingen... Eigen aan deze soort is dat ze eerder de tijd verkort dan dat ze ze verlengt. Als je een aantal tijdseenheden voorziet om iets af te werken worden dat er plots dubbel zoveel met het nare gevolg dat je meer werk verzet en uiteindelijk minder gedaan krijgt.
Maar laten we beginnen met een eerder aangename verrassing!

Al een jaar lang wordt Pascale 's nachts opgeschrikt door vreemde geluiden. Alsof een kat haar krabpaal aan het bewerken was. Waren vieze beesten onze dakgebinte aan het opeten? Danny had als ervaringsdeskundige onmiddellijk een antwoord klaar: een zevenslaper. Niet dat we Danny niet geloofden, maar we bleven sceptisch tot we een nest (zie foto) vonden tijdens het afkappen van het plafond. Rond dezelfde tijd hadden ook de twee meisjes die in het huis van Danny en Trees verbleven samen een beest gezien (de ene had een snuit gezien, de andere een pluimstaart). Pas toen we beide getuigenissen samenvoegden en de grote van het nest bekeken kon het inderdaad niet anders of wij zaten ook met een zo'n beest (zie foto) onder ons dak. Niet dat hij er lang op zijn gemak zou blijven wonen want andere verrassingen dwongen ons tot aanzienlijke werken op zolder.
Bij het afkappen van het plafond zagen we al snel dat de balk tegen de achterkant van het huis serieus was aangetast door vocht. De balk zat jaren achter een valse wand en door een gebrek aan ventilatie was de balk, die ooit vochtschade had opgelopen, aan het uiteinde volledig verrot. In eerste instantie trachtten we dit nog te negeren, maar toe de balk volledig vrij was konden we er echt niet meer naast kijken en was er geen eenvoudige bricolage-oplossing mogelijk. Pascale belde naar Griffon en nog dezelfde avond kwam hij eens langs. Een nieuwe balk was de enige oplossing. Nu was hij natuurlijk op een andere werf bezig, maar zou zijn best doen nog voor zijn verlof langs te komen. Het geluk was met ons want een paar dagen later stond hij met zijn halve gast voor ons deur. Op een halve dag was de balk vervangen en konden we weer verder. Al bij al hebben we hierdoor niet te veel vertraging opgelopen.
De derde verrassing zadelde ons op met een volle week extra werk. Bij het uitbreken van het laatste stukje plafond langs de straatkant bleek een deel van het houtwerk aangetast door vocht en hoewel de oorzaak, namelijk een lek in het dak (zie ook de foto's van de slaapkamer boven), al vele jaren daarvoor was opgelost zijn de gevolgen nooit aangepakt maar weggemoffeld achter een laag gips. Nu moesten we het grondiger aanpakken. Het plafond is een klassiek plafond à la Française met zware planken tussen eiken balken. Verschillende van die planken waren deels rot en één van de balken was zelf zodanig beschadigd dat vervanging noodzakelijk was. Gelukkig hebben we veel gezonde planken en balken uit het vloer van kamer2 bewaard en niet onmiddellijk tot brandhout verzaagd. Nu kwamen ze prima van pas om de rotte planken uit het plafond te vervangen. Een tweede leven voor de vloerplanken als plafondplanken dus. Maar om ze te vervangen moest ik op zolder eerst de tomettes verwijderen en het zand&kalkbed loskappen en wegscheppen. Daarna kon ik de aangetaste planken en de ene rotte balk verwijderen, de vervangers op maat zagen en het zand&kalk er opnieuw over scheppen. Dat bespaarde ons menig ritje naar het containerpark en op die manier werd ook de oude functie van het zand&kalkbed als isolatielaag hersteld. De tomettes leggen we voorlopig niet terug. Als we de zolder ooit een leeffunctie geven dan gaan we waarschijnlijk een houten vloer voorzien. maar dat zijn gedachten voor binnen een paar jaar...
Op het zelfde moment was ook Pascale met vloeren bezig. In de badkamer is het een heel stuk aangenamer toeven nu de betonnen vloer met z'n afbladderende verf is betegeld. We hadden eerst aan kurk gedacht, maar zo'n kleeftegel is eenvoudig te leggen, een heel stuk goedkoper en we moesten de deur van de badkamer niet verhogen.
Nadat het plafond hersteld was konden we eindelijk denken aan het herbezetten van de muren. Na drie weken afbraak konden we beginnen aan de opbouw. De vakantie was toen bijna halverwege...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten