donderdag 15 juli 2010

de eerste werkzomer (juli 2010): het afkappen...

Waar te beginnen? Er is zoveel te doen! Niet te overzien!
Mindfullness is in de mode en hoewel al het hogere mij vreemd is kan het in ons geval misschien geen kwaad deze weg te bewandelen. Laten we dus niet verder kijken dan onze neus lang is, Morgen laten voor na het ontbijt en de zomer in hapklare brokken kappen.
We beginnen met het afkappen van de muren in kamer2, dat lijkt me een goed begin...

Zoals mijn mémé me vroeger op het hart drukte (zonder dat het echt tot me doordrong): "eet eerst uw spruiten op en hou uw worst voor het laatst", begonnen we met het minder leuke werk: in de voormiddag muren of plafond afkappen, de houtjes van de kalk/plaaster scheiden en sorteren, een paar keer heen en weer naar het containerpark, met regelmaat de kamer opkuisen en 's avonds amper het verschil zien. Na een week voelden we, kantoormuizen als we zijn, onze armen niet meer.


Zonder onze Mindfullness voornemens uit het oog te verliezen (focus, Dirk, focus!) moest er naast het afkappen ook kalk geblust worden voor ná het afkappen. Luchtkalk, het eindproduct van goed gebluste kalk, moet immers minstens een week rusten voor het gebruikt kan worden. En we moeten trouwens ook eens denken aan het bestellen van voldoende grof en fijn zand voor de kalkspecie en het zandbed daarna.
Mindfullness is niets voor ons, vrees ik...
Het blussen van kalk kan ondanks de hoge reactie-temperatuur in een stevige metserskuip. Het gras onder de kuip is wel een heel seizoen verloren voor de biodiversiteit. Na een nacht afkoelen gaat de luchtkalk in een serie afsluitbare vuilbakken waar ze op haar gemak kon rijpen. Luchtkalk kan onder een paar centimeters water maanden en jaren bewaard worden.
Later (als we met deze blog ooit in het heden zijn beland) geeft ik wat meer achtergrond over werken met kalk.

Om over nog iets anders te beginnen (onze principes zijn nu helemaal zoek, niet dat ze ooit echt de onze waren...), tijdens het afkappen zijn we opnieuw op sporen van vroegere verbouwingen gestoten. Tussen de ingebouwde kast (i.e. de vroegere doorgang van hal naar kamer2) en de deur naar de oude keuken zie je een balk in de muur die aangeeft waar vroeger een doorgang was. Een extra aanwijzing is dat we aan de andere kant van die muur (i.e. in de oude keuken) op dezelfde plaats ook een balk terugvinden. Dit is een bewijs dat dit weldegelijk een volwaardige doorgang was en niet een inspringende boekenplank of zoiets. Het rare is dat de balk amper 150cm hoog is. Wie hier een sluitend antwoord op heeft mag het altijd laten weten. De eerste prijs is een dampende Boeuf Bourguignon met aangepaste wijnen tijdens een gratis (werk)weekend in Bourgogne.

Langzaam maar zeker bereikt de slak de finish. De beloning is een voorraad aanmaakhout om U tegen te zeggen en de voldoening het werk van vorige generaties teniet te doen.
In een volgende aflevering zullen we het hebben we het over de verrassingen (aangenaam en onaangenaam) die je kan tegenkomen als je zaken van hun buitenste lagen ontdoet. Bij deze bent u alvast gewaarschuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten