dinsdag 20 juli 2010

de eerste werkzomer (juli 2010): de buitenwerken

Vorige zomer bij onze eerste poging om een dakgoot aan de achterkant van het huis te bevestigen bemerkten we dat een balk verrot was (zie aflevering van augustus 2009). Na de schade provisoir te hebben hersteld zijn we op zoek gegaan naar een lokale artisan die het dak deftig kon herstellen. De balk moest immers over zijn gehele lengte worden vervangen. Half werk of bricolage was in dit geval zeker geen optie. Zo spraken we in November 2009 de buurman van onze timmerman aan, die naast schepen van het dorp ook dakwerker/aannemer van beroep is, om een afspraak te regelen. Hij zou bij de eerste warme dagen het dak komen herstellen. Eind juli waren die dagen dan eindelijk aangebroken :-)

We hebben misschien lang moeten wachten maar het was de moeite waard. Zeer precies werk met oog voor detail en authenticiteit. De dakpannen aan de rand van het dak zijn typisch voor de streek, maar worden niet meer gemaakt en dus ging hij in de buurt op zoek naar de gepaste vervangers. Gelukkig moesten er niet te veel worden vervangen. Slechts enkelen waren door de vorst gebarsten. Het kan daar erg koud worden... De meeste dakpannen moesten zorgvuldig ontdaan worden van de cement waarmee ze ooit aan het dak waren bevestigd.
Zelf werkt hij nooit met cement maar met hydraulische kalk. Kalk heeft een vocht-regulerende werking en hoewel niet zo sterk als cement is het toch een heel stuk flexibeler waardoor er minder snel scheuren en barsten optreden. Kalk kan langs de andere kant wel een voedingsbodem zijn voor klimop en mossen en mede daarom is een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Een dak heeft sowieso nood aan een regelmatige controle om structurele vochtproblemen doeltreffend aan te pakken.

We hebben deze zomer een paar klimtoestellen aan de bomen gehangen. Marie had zo haar eigen speeltuin en een plekje voor zichzelf. Aangezien we met ons drie in één kamer moesten wonen was dat toch geen luxe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten