zondag 13 april 2014

Pasen 2014, een kickstart!

Er was na opnieuw een afbraakzomer vooral nood aan een nieuw elan waar de nadruk zou liggen op de opbouw in plaats van afbraak. Er werd wat over en weer gemaild en afgesproken en ik zou dit jaar in de Paasvakantie voor twee weken naar Suin gaan. In de eerste week samen met Pascale (Marie was intussen op JNM kamp) en Luc en Marc, broers (van elkaar) en neven (van mij) langs vaderskant. Met dit kwartet zouden we de boel opnieuw op gang trekken. Het mooie weer stond aan onze kant...

Twee grote werken stonden op het programma waarvan ik wel wist waar ik heen wilde maar waar ik me, om eerlijk te zijn, niet onmiddellijk meester over zag: het isoleren van het dakgebint in de slaapkamer boven de keuken en het leggen van een valse plafond in de keuken.
Voor het isoleren dachten we aan 20cm hout/hennep wol (met een afwerking van OSB3 platen), voor de valse plafond wilden we Fermacell op een houten geraamte gebruiken. De producten zouden we kopen bij een lokale leverancier van ecologische bouwmaterialen (espace nature et materiaux).

Marc is vroeger nog komen helpen in Frankrijk (bij Danny&Trees en bij ons) en we zien Marc ook regelmatig daarbuiten, maar voor Luc was het de eerste keer en daarenboven was het lang, heel lang geleden dat we elkaar nog zagen. Het was dus best wat spannend maar dit was nergens voor nodig; het weerzien was bijzonder aangenaam en het werk vruchtbaar.

Voor het werk aan de isolatie en dan vooral de manier waarop we dit best zouden bevestigen vertrouwde ik in de eerste plaats op de ervaring van Marc. De eerste laag van 10 cm kan eenvoudig (mits goed meten en bijsnijden) tussen de bestaande balken geduwd worden. Voor de tweede laag moest er echter een houten frame gemaakt worden om de tweede laag te stabiliseren. Hiervoor moesten we op zoek naar planken met de juiste afmetingen en hier is toch wat zoekwerk aan te pas gekomen. De standaard afmetingen van planken zijn in Frankrijk klaarblijkelijk anders dan in België en dus moest er bij de houtboer (eerst in Charolles en nadien zelf in Mâcon) geïmproviseerd worden om bruikbare planken te vinden. Al bij al viel het, buiten het heen en weer gerij, nog mee. Een goedkope partij terrashout bleek uiteindelijk te voldoen aan de vereisten. Een beetje overkill misschien, maar geen drama.

Naast het framewerk voor de isolatie op de slaapkamer wou ik die eerste week van de paasvakantie ook zien hoe Marc de valse plafond in de keuken zou aanpakken. De tweede week moest ik dit immers samen met Frank afwerken. Op de laatste dag hebben we nog een deel van het houten frame kunnen afwerken en er een eerste plaat Fermacell aan bevestigt. De aanzet was gegeven en we zaten op het goede spoor. Hiervoor was de ervaring van Marc onontbeerlijk. Ik had in eerste instantie een heel ander plan in mijn hoofd maar dat werd door Marc onmiddellijk van tafel geveegd, met recht en reden trouwens: in mijn ijver snijwerk (en kosten) te besparen zouden we heel snel last hebben van barsten. Wat we snel leerden is dat je platen Fermacell niet moet zagen (heel veel stof!) maar gewoon moet inkerven met een mes en breken op een ijzeren regel.
Op de foto zie je ook mooi de hulpmiddelen die Marc in elkaar knutselde om ons leven tijdens de tweede week te vereenvoudigen (een T-lat om de platen te klemmen, een grote rechthoekige driehoek en een geijkte meetlat).

Tijdens en buiten het werk was er meer dan voldoende ruimte om elkaar opnieuw beter te leren kennen en dat was bijzonder leuk. Bij een glas wijn en een lekkere maaltijd hebben we oude familiebanden opnieuw kunnen aanhalen en heel wat kunnen bijpraten. Absoluut (!) voor herhaling vatbaar! ;-)

In die eerste week is ook de timmerman op bezoek geweest om de maten te nemen voor een nieuw raam en dito luik in de vernieuwde slaapkamer en zijn we nogmaals op bezoek geweest bij de smid voor onze trapsteun en de dakjes voor de schouw. Hij zou in de tweede week van de paasvakantie zeker langskomen... We zien wel...

Het kwartet net voor de split. Luc, elektrische gitaar en leadzanger, Pascale, drums en backing vocals, Marc, de ietwat slungelige bassist, en Dirk, liedschrijver&catering (achter de camera)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten