zondag 28 augustus 2011

de tweede werkzomer (einde)

De (werk)zomer zat er bijna op. Danny en Trees waren ook terug in Frankrijk om ons psychologisch te begeleiden in onze terugkeer naar de bewoonde wereld. Deze week zou uitsluitend bestaan in het afwerken van de laatste taken en het opstellen van een lijst wat er de volgende vakanties nog moet gebeuren.

Vooreerst moest ik nog de rotte balk boven de deur van de oude keuken naar de toren herstellen en verstevigen. Hiervoor maak ik gebruik van een dikke ijzeren balk (80cm lang, 5cm breed en 1cm dik) welke ik 60cm in de muur metsel en die de balk (waarvan het afgestorven uiteinde volledig is opgekuist) ten volle ondersteunt. Daarnaast voorzie ik de stenen boven de balk (waar reeds sporen van doorzakking waar te nemen waren) van nieuwe voegen om aldus elke instabiliteit de komende maanden goed in de gaten te kunnen houden. Het resultaat mag er zijn.
Al van het begin van de vakantie hadden we (op aansporing van Kaat en Koen, die daar in die buurt hun vakantie hadden doorbracht) een uitstap naar Bibracte gepland. Het zou er dan uiteindelijk toch van komen. Bibracte is een oude Gallische en (later) Gallo-Romeinse stad die in de eerste eeuw na Christus verlaten werd om Autun te bevolken. Wegens de Pax Romana had een stad hoog op een heuvel meer nadelen dan voordelen en was Autun gelegen in een nabijgelegen vallei een heel stuk praktischer voor een volk dat voornamelijk van de handel leefde. Bibracte is echt de moeite waard: een prachtige site en een bijzonder interessant museum. Boven op de heuvel in de oude stad (of wat er van overbleef) hing er die dag een dikke mist. Van het uitzicht was er niet veel te zien maar het leverde wel een paar mooie plaatjes op.
Op de terugweg maakten we een kleine omweg langs Uchon. Uchon wordt omschreven als een magische plaats met oude granietblokken kris-kras verspreid in het landschap en een mooi uitzicht op de Morvan. Nu klopt dit wel maar ik wou toch een vergelijking maken met Suin, waar gelijkaardige rotsformaties en het panoramisch uitzicht even mooi, zo niet mooier zijn maar dat om de een of ander reden heel wat minder toeristisch is (niet dat ik daar een probleem mee heb). Het verschil zit hem waarschijnlijk in de bereikbaarheid en de zichtbaarheid van de rotsformaties. In Uchon liggen de mooiste rotsen vlak aan het panoramisch uitzicht daar waar ze in Suin verscholen liggen in een bos (Bois de Morphée) wat volgens mij trouwens hun aantrekkelijkheid vergroot. Noem me bevooroordeeld, maar ik vind de granietformaties in Suin een heel stuk interessanter. Oordeel zelf maar...
uitzicht vanuit Signal de Uchon

Uchon
Suin
Onze laatste heldendaden zijn het ophangen van de nieuwe luiken en het verplanten van onze eik. Die eik hebben we in een bloempot opgekweekt vanuit een gekiemde eikel . Nu was het tijd om hem uit te planten. Hopelijk overleeft hij de schok en komt hij tot wasdom. Na een laatste opkuis van de kruidentuin gingen de werkkleren definitief uit en konden we terug naar huis. Er is nog veel werk maar het is goed geweest...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten